Światowe ceny żywności gwałtownie wzrosły w listopadzie i osiągnęły najwyższy poziom od prawie sześciu lat, jak wskazuje opublikowany niedawno raport porównawczy ONZ. Czasy pandemii mają także swoje przełożenie na ceny zboża.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) obniża swoje prognozy dotyczące produkcji zbóż i sygnalizuje, że 45 krajów potrzebuje zewnętrznej pomocy żywnościowej.
Wskaźnik cen zbóż FAO wzrósł o 2,5 procent od października do średnio 19,9 procent więcej niż w listopadzie 2019 roku.
(Więcej na: http://www.fao.org/news/story/fr/item/1334827/icode/ )
„Poziom cenowy pszenicy konsumpcyjnej w skupie jest wyższy o 40 zł/t niż w 2019 r., czyli o ok.6%. Wysokie ceny zbóż mogą przełożyć się na ceny mąki i produktów mącznych. Generalnie weszliśmy w okres wysokich cen artykułów rolno spożywczych, a przejawy tego widzimy na etykietach towarów w sklepach”
– tłumaczy dr Daniel Alain Korona, prezes spółki Elewarr.